ASSALAMUALAIKUM.....
harini mummy nak share 1 makanan tradisi bugis....sedap..yang pasti pedas smpai terbakar perut yang memakannya...resipini mummy belajar dari nenek aisy nur rayyan merangkak mak mentua mummy yang jauh di sabah tu....tetiber je teringin nak makan..so,suruh mr kamput call mama yang jauh tu utntuk komfemkan resipinya....alhamdulilah respos dr juri tetap cakap..sama dan ada rasa mcm masak PALLOKOK tu...cuma over terlebih pedas.....uwaaaaa....menangis laki bini lps makan tau.hahahaha....reipi sebenarnya menggunakan ayam tua tapi mana nak dapat kat shahalam ni ayam tua. adapun di pasar-pasar tani jer...so mummy paksa babah aisy belikan ayam biasa ajer...takpelah kan first time masak nanti baru cari ayam tua plak..jom skodeng resipi pallokok ni..
adesss!!tgk berasap tu mcm tulah rasanya tahu.hehe |
BAHAN-BAHAN
1 EKOR AYAM TUA(TAKDE PUN TAKPE AYAM TUA LG SEDAP)
BAWANG MERAH(DITUMBUK HALUS)
BAWANG PUTIH (DITUMBUK HALUS)
LADA PUTIH
CILI PADI(IKUT SUKA DAN DITUMBUK)
GARAM
MINYAK UNTUK MENUMIS
CARA-CARA MASAK
PANASKAN MINYAK DALAM KUALI,TUMIS BAWANG MERAH & BAWANG PUTIH SMPAI NAIK BAU...MASUKKAN CILI PADI.
KACAU SEBATI DAN MASUKKAN AYAM..BIAR SMPAI AIR AYAM TU KERING DAN KELUAR BARU MASUKKAN AIR.
MASUKKAN LADA PUTIH dan GARAM KACAU SEBATI..BIAR SMPAI AYAM TU LEMBUT DAN MASAK...
SIAP..SENANG JEKAN.
SEDAP MAKAN NGAN NASI,KETUPAT ,NASI IMPIT & BURASAK..KALO GUNA AYAM TUA LAMALAH SIKIT NAK MASAK SEBAB NAK BAGI AYAM TU LEMBUTKAN..
SELAMAT MENCUBA..MUMMY PUNYA TEROVER PLAK LETAK CILI NYA...BERASAP PERUT MR KAMPUT MEMAKANNYA...TAPI TAKPE FIRST TIME TRY BUAT NI..HEHE
SEKIAN
Comments
Post a Comment
luv u comment