Skip to main content

salmon sup WITh pumpkin & brokoli..

ASSALAMUALAIKUM...

buat AISY NUR RAYYAN KESAYANGAN mummy...mummy tahu kesayangan aisy BABAh tapi aisy tetap kesayangan mummy sepEnuh jiwa...

harini mummy cuti,niat hati naklah masak special sikit untuk AISY NUR RAYYAN bekpes pagini...mummy buatkan aisy LASSI MANGGO....yogurt+mangga..sangat-sangatlah sedap....penuh semangat,kasih sayang mummy buatkan untuk aisy...tapi apa yang aisy buat???aisy makan 1 sudu..lepastu langsung tutup mulut dan tepis mangkuk ,.....nasiblah mummy pegang kuat-kuat kalo tak komfem beterabur lassi mangga tu kat karpet

LIHATLAH BERJAYA MUMMY MENGHABISKAN LASSI MANGGO AISY


SAMPAILAH HATI AISY taknak makan lassi yang mummy buat...TAKNAKMEMBAZIR  &;SAYANGKAN LASSI YANG SEDAPTU mummypun perabihkanlah.licin mummy mamam LASSI yang sepatutnya aisy yang mamam..terima kasihlah sayang sebab berjaya buat mummy menambahkan berat badan....syabas son...mummy buatkan aisy oat+daing kisar+stok ayam+labu untuk sarapan aisy pengganti lassi mango tu..alhamdulilah memang aisy sgt gemarkan oat...habis licin aisy makan...

OAT+DAGING+LABU  bekpes aisy hrni


untuk lunch mummy buatkan SUP IKAN SALMON,LABU & BROKOLI makan dengan NASI BERAS SIAM yang mummy masak untuk aisy lembik sedikit dr nasi mummy dan babah...yang ni mummy tahu,aisy sangat sukakan salmon &sup...licin dan siap mummy tambahkan sup lagi sebab aisy mengamuk bila nasi habis...alhamdulilah....apa lagi jomlah tengok resipi SUP IKAN SALMON aisy harini...

SUP SALMON FISH+PUMPKIN+BROKOLI
BAHAN-BAHAN

IKAN SALMON (DIHIRIS NIPIS & DIBUANG TULANG

PUREE LABU
BROKOLI
HALIA DI HIRIS HALUS
STOK AYAM
SEDIKIT PATI IKN BILIS
TOMATO DICINCANG HALUS
BAWANG MERAH
BAWANG PUTIH DIHIRIS HALUS
MINYAK ZAITUN
REMPAH 4 SEKAWAN


CARA-CARA MASAK

PANASKAN KUALI TUMIS BWANG MERAH,PUTIH REMPAH 4 SEKAWAN DAN HALAI SMPAI WANGI..

MASUKKAN IKAN DAN STOK AYAM..

MASUKKAN LABU,TOMATO,BROKOLI DAN STOK IKAN BILIS..KACAU SEBATI..BIAR SMPAI MENDIDIH DAN SAYURAN LEMBUT..SEBELUM DIANGKAT DAN DIHIDANG DGN NASI PUTIH..


lepas aisy dah kenyang mummy ingat senanglah aisy nak tidur...mata aisy dah mengantuk sangat aisy boleh lagi tahan mata dan asyik nak main nak memanjat....babah aisy dahlah keje halfday harini..mummy asyik keluar masuk bilikje bawak aisy untuk tidurkan aisy..tapi aisy langsung tak tutup mata dan tidur.....penat sebab keje rumah 1 pun belum mummy buat...apalagi mummy nak mandi semua gara-gara aisy taknak tidur....tapikan babah balikje..babah hugs aisy terus aisy baringkan badan smabil pegang janggut babah ngan terus aisy lena...uhhhh!!!!senang nya babah tidurkan aisy yer????adakah perlu mummy memakai janggut untuk senang tidurkan aisy.????aisy..aisy..aisy...sungguh claver dan bertuah kamu son!!!!


AYAM MASAK SOS MENU LUNCH BABAH HRNI




KEKENYANGAN..."jomlah babah sleep biarlah mummy membebel sorang-sorang"































































































































































Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

sup tepung aka pan mee!!

assalamualaikum...
sebenarnya dah lama sangat mummy terliur nak makan sup tepung aka pan mee!!first makan masa zaman sekolah 14 tahun dulu..masa tu kawan mummy yang memang teror buat sup tepung ni yang buat!!!kawan mummy ni mix cina mak dia cina so mmg sup tepung ni makanan harian family dialah...masatu zaman ddk asrama,balik cuti sek bulan 12 ingatkan nak tunjuk teror kat mak abah dan adik2 mummylah pandai masak sup tepung hampehhh langsung tak jadi hahahahha...spoil mood betul!!!siap kena gelak dgn 1 family lagi tau!!lepas tu terus insaf nak try masak..sampailah terjumpa ah cheng laksa kat giant!!start makan balik pan mee...tp takdelah setiap hari dok bedal jarang2 bila terasa nak makan je...last2 entah mcmne dok sibuk berwhatsapp bagai kat group sekolah terceritalah pasal sup tepung ni!!mintak resepi, try buat bagi adik2 mummy , mrkamput, aisy dan arryan makan dan resultnya alhamdulilah positif bab kata aisy emmm ,dapp!!! hahaha..dengan bangganya mummy share resepi kat sini yer sang…

tips anak cepat bercakap..

ASSALAMUALAIKUM.... alhamdullilah dah berada di kedua minggu terakhir febuari...dah nak msuk bulan mac dah tak lama lagi..cepatyer skang waktu tu berlalu pergi...secepatnya badan mummy ni naik...bilalah nak slim sikit..nak merasa 48 kg balik tak taulah bila nak dapat...risau bila badan,perut ,peha makn membesar tapi kalo nampak makanan tak ada pulak nak risau kalo makan dengan banyakkan...still membedal nasi,makanan yang berlemak tanpa segan silu yang badan tu dah gedempol....mummy,mummy....nak jadi macam big show ker baru nak stop makan???bila lah agaknya nak blaja diet ni ek?? aisy dah lama terlena lepas mummy bagi makan ubat selsema dengan paksa..susah betul nak mamam ubat abak teruna seorang ni..perangai sapalah yang aisy ikut yer..keh..keh..keh....makan ubat dah macam nak melawan musuh lakunya..kena bersilat bagai...aduyai anak kesayangan....kenapalah ikut bab susuh makan ubat tu dr mummy aisy ikut babah yang sangat senang nak makan ubat siap boleh tanpa air dan isap ubat yang pahi…