Skip to main content

baby DONUt!!

ASSALAMUALAIKUM...

ANAK TERUNA MUMMY aisy nur rayyan dahpun tumbuh gigi 2 batang kat bahagian atas..alhamdulilah...disebabkan adernye gigi si teruna mummy tu..maka mummy yang over excited nipun bersemangatlah nak masak untuk aisy macam-macam makanan....harini mummy nak share untuk bekalan sarapan aisy ke rumah nenek BS aisy masa mummy pergi kerje...DONUT versi BABY...comel,lazat,lembut memang sangat-sangat sesuai untuk babylah..mummy dapat resipi dr blog kak FARA KERTINA..memang kak fara ni menu untuk twins dia terbaiklah....bekerje macam mummy jugak tapi anak-anak dia makan memang menyelerakan..jom share ngan tengok DONUT aisy nur rayyan yang mummy buat 2 hr lepas..sorry entry terperam lagini.hehehehe




donut aisy nur rayyan


BAHAN-BAHAN

SWEET POTATO(KELEDEK)
POTATO(UBI KENTANG)
UNSALTED BUTTER(MMG SESUAI UNTUK BABY)
TEPUNG GANDUM
MINYAK JAGUNG(UTK MENGGORENG)
OLIVE OIL(SIKIT JE UTK BG ADUNAN LEMBUT)

CARA-CARA MEMBUAT
  1. REBUS KELEDEK,UBI KENTANG SMPAI LEMBUT
  2. BILA DAH LEMBUT BUANG KULIT & LENYET SMPAI HANCUR
  3. SEJUKKAN SEKETIKA.BILA DAH SEJUK MASUKKAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT TEPUNG.
  4. MASUKKAN UNSALTED BUTTER & SEDIKIT OLIVE OIL..ULI SMPAI MENJADI DOH..
  5. PANASKAN MINYAK DLM KUALI..GORENG SMPAI MASAK..KEJAPJE SBB DONATNI KECIK-DAN COMELKAN CEPATLAH MASAKNYER...

*mmg sgt sedap...mr kamput pun join sebab lemak2,lembut dan maniskeledektu...best tau..tak caya tanya aisy.hehe

sekian



Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

TAK MAU roti john LAGI!!

ASSALAMUALAIKUM...



makan apa harini....masak atau beli tersedia di kedai jer??mummy...em...still berada dalam mood 48 kg lagi...harini mummy berjaya control nafsu makan mummy ni..alhamdulilah....taikan tu bila tengahari smpai petangjer..naik ke malam sblm pkl 7...mummy dah bedal ROTI JOHN...lepas kekenyangan membedal roti john barulah rasa bersalah kat perut & terpikir nak tengok kandungan kalori yang ada dalam roti john....nak tau berapa????adesss!!!1 hidangan roti john=570 kalori & 27 gram lemak..mak aih tingginyalah!!!dahlah mummy hanya perlukan 1600 kalori jer utk 1 hari..yelah sebab terlalu rajin bersenamkan tulah padahnya..uwaaaaa....TAKNAK MAKAN ROTI JOHN  lagi..PUNAH DIET MUMMY HARINILAH...jom kira kalori makanan mummy harini ye....

sarapan:jusmate 5 sahaja lunch : salad+telur 1biji+ayam bakar sedikit(bahagian isi )+air kos0ng=110+102(212 kalori) dinner(sblm pkl 8 mlm)rotijohn+sate 3 cucuk+air kosong=(675 kalori) senaman:sit up 30x+skipping 30x(akan terus berusaha banyakkan…