Skip to main content

PERGI taK KEMBALI..

ASSALAMUALAIKUM...

malamni mood mummy suam-suam kuku....entahlah dari tadi lepas tau norma dah kembali kepada penciptanya mummy jadi sayu dan sedih sangat....mummy bukan kenalpun sape tu norma...apalagi untuk bersua muka empat mata...mummy sentiasa ikut pekembangan arwah melalui blog yang kakak ipar arwah updatekan tentang arwah...arwah noram menghidap penyakit kanser otak dan dapat dikesan semasa mengandungkan anak pertama arwah rafiq...

kisah arwah sekeluarga pernah masuk di MHI tv3....sebelumni arwah bertarung nyawa melawan penyakit yang dihadapinya...allah lebih sayangkan arwah..allah amik arwah dalam usia yang masih muda...dan paling menyedihkan anak arwah rafiq masih lagi kecil dan belum puas merasa kasih sayang seorang ibu...

tadi masa duduk berbual dengan babah aisy nur rayyan...mummy tanyalah..."
kalo mummy mati dulu pada babah macamner?mr kamput dengan mood malas nak layan..apalagi tengah syok tegok sukan...terus jawab "jangan cakap pasal mati boleh tak??tak baik...orang tak suka dengar...
mummy terus diam dan asyik pikir pasal norma,talib dan rafiq.....

sungguh naluri keibuan mummy terharu...sangat-sangat kesiankan rafiq yang masih kecik tidak punya ibu tempat bermanja...tak dapat bayangkan kalo ianya jadi ditempat mummy..kalo ianya jadi pada mummy???setiaker mr kamput menjaga mummy macam mana suami arwah talib begitu setia pada arwah???macammanalah hidup aisy nur rayyan kalo mummy tiada....terjaga ker dia??adake orang yang akan sayangkan dia seperti mummy sayangkan aisy nur rayyan sepnuh jiwa raga mummy??adaker perempuan yang boleh menjaga mr kamput dan aisy nur rayyan macam mana setia,kasih cintanya mummy kepada mereka berdua...entahlah.....kesedihan yang mummy rasakan sejak tau arwah norma dah tiada memang menberi kesan mendalam pada mummy...setiap hari mummy baca dan ikut kisah norma di blog...tapi pagini mummy dapat berita yang dia telah tiada kembali kepad apenciptanya..

ya allah!!!kau berikanlah ..kau lindungilah kami sekeluarga....jauhkanlah dari sebarang malapetaka...kerana aku tak sekuat mereka untuk menerima ujian mu yang sangat berat..amin....buat rafiq...bersabarlah sayang!!!!membesarlah bagai sang juara dan menjadi kebanggan ibu & ayah...untuk lelaki yang sangat mencintai isterinya sepenuh hati TALIB..bersabarlah...allah lebih sayangkan norma...percayalah dia sangat tenang disana....norma akan menanti kalian berdua di syurga denga hn senyuman di akhirat kelak...



ALFATIHAH UNTUK ARWAH NORMA...amin

sekian.

Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

TAK MAU roti john LAGI!!

ASSALAMUALAIKUM...



makan apa harini....masak atau beli tersedia di kedai jer??mummy...em...still berada dalam mood 48 kg lagi...harini mummy berjaya control nafsu makan mummy ni..alhamdulilah....taikan tu bila tengahari smpai petangjer..naik ke malam sblm pkl 7...mummy dah bedal ROTI JOHN...lepas kekenyangan membedal roti john barulah rasa bersalah kat perut & terpikir nak tengok kandungan kalori yang ada dalam roti john....nak tau berapa????adesss!!!1 hidangan roti john=570 kalori & 27 gram lemak..mak aih tingginyalah!!!dahlah mummy hanya perlukan 1600 kalori jer utk 1 hari..yelah sebab terlalu rajin bersenamkan tulah padahnya..uwaaaaa....TAKNAK MAKAN ROTI JOHN  lagi..PUNAH DIET MUMMY HARINILAH...jom kira kalori makanan mummy harini ye....

sarapan:jusmate 5 sahaja lunch : salad+telur 1biji+ayam bakar sedikit(bahagian isi )+air kos0ng=110+102(212 kalori) dinner(sblm pkl 8 mlm)rotijohn+sate 3 cucuk+air kosong=(675 kalori) senaman:sit up 30x+skipping 30x(akan terus berusaha banyakkan…