Skip to main content

bila baby dah 19 minggu!!!

 DAYYAN AHMAD WAKTU BABY

14 hb 2 haritu ader chek up baby mummy ni kat klinik...mummy bersyukur sangat sebab baby mummy & diri mummy ni sihat takde masalah seperti selalu...walaupun berat mummy dah jadi 65 kg skang ni...terkejut gak mummy dibuatnya takut lebih berat badan kena minum air gula(ramai kwn mummy bgtau sengsaranya bila dapat minum air gula tu)dan penyakit lain yang datang..mesti bahayakan anak mummy dalam perut ni nanti...harap-harap mummy dan baby sihat selamanya ye..amin...
masa chek up tu mummy dapat dengar jantung anak mummy ni berdegup dengan laju & kencang betul...senyum simpul mummy bila nurse bagi tahu tentang jantung anak mummy yang berdegup kencang tu..memang excited tak sangka dalam perut mummy yang boroi ni ader insan yang selama ni mummy & babah impi serta angankan..tak sangka yang mummy skang dah pun mengandung anak mummy sendiri..alhamdulilah allah swt makbulkan doa mummy & babah untuk cepat dapat anak bila dah kahwen..
skang baby mummy ni dah pun 19 minggu...makin aktif dalam perut mummy ni...tak sabar nak tgu kamu lahir anak mummy sayang...macam rupa mummy @babah ke??sampai skang mummy lom tahu jantina anak mummy ni girl@ boy..tapi naluri mummy ni kuat cakap boy maybe dah terikut babah yang teruja mahukan anak lelaki kot..kalo ikut babah mmg babah mahukan baby mummy ni boy...babahpun selalu panggil anak mummyni dengan nama RAYYAN..mummy plak mmg nak girls...tapi mummy tak excited  mcm babah yg mahukan baby boy..hehe...pada mummy asalkan anak mummy ni lahir selamat kedunia,ckup sifat,sihat tu dah memadai...mummy syukur2 sangat...sejak dengar jantung baby ni bedenyut haritu..terus mummy excited nak beli baju baby..lupa dah pesanan nenek yang suruh beli masa baby dalam perut 7 bulan..hehe...doa mummy harap kita berdua selamat& sihat ye nak...kalo mummy sakit mesti anak mummy ni turut sakitkan...amin yarobalalamin....

Comments

  1. kalo ade anak, msti best.

    ReplyDelete
  2. muhsin:anak sendiri lglah best..dapat rasa dia aktif dlm perut ms prenen...mmg syok..lebih2 lagi kalo jenis yg sygkan kanak2...hehe

    ReplyDelete
  3. muhsin:anak sendiri lglah best..dapat rasa dia aktif dlm perut ms prenen...mmg syok..lebih2 lagi kalo jenis yg sygkan kanak2...hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

luv u comment

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

TAK MAU roti john LAGI!!

ASSALAMUALAIKUM...



makan apa harini....masak atau beli tersedia di kedai jer??mummy...em...still berada dalam mood 48 kg lagi...harini mummy berjaya control nafsu makan mummy ni..alhamdulilah....taikan tu bila tengahari smpai petangjer..naik ke malam sblm pkl 7...mummy dah bedal ROTI JOHN...lepas kekenyangan membedal roti john barulah rasa bersalah kat perut & terpikir nak tengok kandungan kalori yang ada dalam roti john....nak tau berapa????adesss!!!1 hidangan roti john=570 kalori & 27 gram lemak..mak aih tingginyalah!!!dahlah mummy hanya perlukan 1600 kalori jer utk 1 hari..yelah sebab terlalu rajin bersenamkan tulah padahnya..uwaaaaa....TAKNAK MAKAN ROTI JOHN  lagi..PUNAH DIET MUMMY HARINILAH...jom kira kalori makanan mummy harini ye....

sarapan:jusmate 5 sahaja lunch : salad+telur 1biji+ayam bakar sedikit(bahagian isi )+air kos0ng=110+102(212 kalori) dinner(sblm pkl 8 mlm)rotijohn+sate 3 cucuk+air kosong=(675 kalori) senaman:sit up 30x+skipping 30x(akan terus berusaha banyakkan…