Skip to main content

IBU jenis apalah MUMMY nikan??


harini mummy tak berapa nak sihat...kalo mummy tak sihat,bermakna baby mummy ni pun sama sakitnya & mungkin lebih teruk dari mummy..sejak semalam mummy perasan baby mummy ni asyik bergerak tak henti-henti..tapi mummy buat tak tahu jer...walaupun mummy rasa mcm pelik jugaklah,selalu baby tak aderlah bergerak sepanjang masa...kemuncaknye bila malam...perut mummy sakit sangat,bila baby mummy ni bergerak perut mummy mengeras & sakit...sampai mummy nak tunduk pun sakit,mengalir air  mata mummy ni..
babah amikkan minyak,sapukan di perut mummy...babah suruh mummy tido& pkai stokin takut mummy masuk angin macam 2 bulan prenen haritu...sebelum babah bacakan baby doa tido & kalimah syahadah(setiap mlm babah akan buat mcm tu diperut mummy)mummy dengar babah bacakan surah-surah & ayat kursi serta mintak doa untuk baby supaya baby dlam perut mummy ni tak sakit mcm mummy & sihat..oh!!mmg babah amat prihatin bila mummy sakit perut sebab mummy tahu babah taknak anak babah pun sakit juga mcm mummy...babah bagi mummy minum air yassin...malangnye sampai pagi mummy still sakit perut...babypun asyik bergerak-gerak & mengeras jer...mummy tahu anak mummy ni lagilah sakit nya dari mummy kan..oh!!kesian betul mummy dengan baby mummy ni..maapkan mummy ye sayang..
akhirnya babah tanya jugak mummy makan aper harini???puas mummy pikir apa yang mummy makan 1 hari...memang dalam peti ais ader air oren yang bergas..babah tanya mummy minum ke  air tu??mummy blom lupa yang mummy mmg tak minum langsung air tu,sebab mummy takut kalo mummy minum baby mummy akan sakit...em...baru mummy ingat yang mummy makan nasi dengan cencaluk yang mummy potong cili padi & perah limau kasturi...itulah sebabnya mummy sakit perut...bila babah dengar..terus babah cakap MUMMY NAK BUNUH ANAK SENDIRI KE?SEBAB MKN LIMAU..sedih betul bila mummy dengar babah ckp mcmtu...menangis mummy dibuatnye...sumpah demi allah,mmg mummy tak ingat lngsung tentang limau tu..waktu tu mummy nampak jer botol cencaluk,mummy terus potong cili padi +perah limau kasturi banyak2...memang mummy tak terpikir langung efeknya pada baby mummy ni..waktu tu selera mummy tgh gile nak makan...ya allah!! IBU JENIS APALAH MUMMY NIKAN??pentingkan slera sendiri dari anak yang dalam perut ni..tapi mmg mummy lupa langsung yang mummy tak boleh makan limau...MAAPKAN MUMMY BABY...bersalah betul mummy dengan baby..lebih sedih bila sebelum babah pergi work babah ckp dengan baby SIAN ANAK BABAH SAKIT YE...MUMMY MAKAN TAK INGAT BABY...sedihnyelah....rasa bersalah sungguh mummy dengan baby dan babah...MAAPKAN MUMMY BABY...LEPAS NI MUMMY AKAN PASTIKAN MUMMY TAKBUAT MENDA YG BOLEH BUAT BABY MUMMY NI JATUH SAKIT LAGI...ini janji mummy sayang...

Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

KELEBIHAN DOA NABI YUNUS

ASSALAMUALAIKUM.

harini mommy nak share doa NABI YUNUS yang mommy amalkan bersama-sama dua hero kesayangan mommy AISY & RAFAEL. mula -mula mommy amalkan masa mengandungkan abang Aisy,setiap hari baca untuk allah permudahkan urusan melahiran abang aisy.sampailah dalam bilik bersalin pun mommy amalkan..lepas abang aisy selamat dilahirkan dah jadi terbiasa pulak baca doa ni setiap hari lepas solat.sekarang alhamdulilah dah jadi rutin harian dan mommy amalkan bersama-sama anak soleh mommy aisy & rafael.

setiap kali nak keluar dalam kereta mommy akan bacakan juga untuk anak-anak soleh mommy..semoga allah permudahkan urusan mommy,babah sewaktu ditempat bekerja dan allah swt permudahkan urusan abang aisy & rafael di sekolah.

okies mari kita baca kelebihan doa nabi yunus ini ye!!

Fadhilat doa/tasbih Nabi Yunus a.s.  semasa terperangkap di dalam perut Ikan Nun.
Sabda Rasulullah SAW maksudnya : “Barangsiapa mempunyai apa-apa hajat, hendaklah ia berwuduk, kemudian sujud kepada Allah, s…