Skip to main content

MUMMY dah LANGGAR pantang!!

semalam mummy dah langgar pantang...teruk mummy kena marah dgn nenek dipahang...dengan babah tak payah cakaplah...sampaikan babah call nenek sabah dan bgtau yang mummy degil dah buat sesuatu yang selama ini nenek larang....nak tahu aper dia??mummy PERGI BELI BAJU utk BABY mummy ni...bukan 1,bukan juga 2 tapi dah 11 PASANG ROMPERS yang mummy beli...mcm mane nenek & babah tak marah mummy...tapi memang mummy tak dapat tahan diri mummy ni,excited sangat bila tengok baju & barang baby...macam tak boleh ditahan-tahan lagi perasaan mummy ni...lagipun ini anak pertama mummy dan skang baby mummy ni dah aktif semangat mummy lagilah berkobar-kobar jadinya..huhuhu...sian mummy kan..tapi memang salah mummy pun...terima jerlah kan...
nenek pahang suruh mummy STOP jangan beli barang BABY lagi kena tunggu usia baby dlm perut mummy ni 7 BULAN....kalo nenek sabah lagilah siap suruh mummy simpan barang-barang yang mummy dah beli tu dekat umah KAKAK PIA sampai lah saat mummy nak lahirkan baby mummy nanti baru boleh amik..oh!!!banyak sungguh pantang larang yang kena mummy lakukan...tapi nak buat macam mane...sebagai orang melayu memang banyak adat & pantang yang kena ikut...lebih-lebih lagi MELAYU BUGIS macam KELUARGA BABAH...
entahlah....BUKAN MUMMY ni degil sangat sampaikan tak dengar cakap babah & nenek..tapi sebagai bakal ibu yang nak terima BABY PERTAMA mmg excited yang adepada diri mummy ni tak dapat ditahan lagi...hari-hari mummy dengar anak mummy ni aktif dalam perut mummy ni,dengar anak mummy ni bergerak-gerak...semua itu buat mummy tak sabar nak tengok anak mummy ni lahir ke dunia...kalo mummy tengok gambar@jumpa baby di mana-mana lagilah NALURI KEIBUAN mummy ni wujud untuk lihat anak mummy ni ada didepan mata...mummy rasa semua BAKAL-BAKAL IBU DIDUNIA ni akan rasa macam yang mummy rasakan jugak....kalo tengok barang-barang baby lagilah mummy tak tahan nak beli & akibatnya 11 pasang rompers & 3 bip baby dah pun selamat mummy beli semalam..hehehe...
selepas dah syok membeli sekarang perasaan mummy yang sebelum ni tak berapa nak berkobar untuk dapat BABY GIRL sekarang dahpun bertukar NAK SANGAT DAPAT BABY GIRL...maybe sebab tengok baju-baju girl ni comel-comelkan...lebih-lebih bila tengok pink colur kesukaan mummy..hehe
doa mummy untuk anak mummy ni.....SEMOGA PANJANG UMUR,SIHAT,SELAMAT LAHIR KE DUNIA YE NAK...DAN SEMOGA MUMMY NI BABY GIRL YE!!..amin.....TARA NILAH PANTANG YANG MUMMY DAH LANGGAR...
.
.
.
.
.
.
.

BAJU & BIP ANAK MUMMY..


Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

KELEBIHAN DOA NABI YUNUS

ASSALAMUALAIKUM.

harini mommy nak share doa NABI YUNUS yang mommy amalkan bersama-sama dua hero kesayangan mommy AISY & RAFAEL. mula -mula mommy amalkan masa mengandungkan abang Aisy,setiap hari baca untuk allah permudahkan urusan melahiran abang aisy.sampailah dalam bilik bersalin pun mommy amalkan..lepas abang aisy selamat dilahirkan dah jadi terbiasa pulak baca doa ni setiap hari lepas solat.sekarang alhamdulilah dah jadi rutin harian dan mommy amalkan bersama-sama anak soleh mommy aisy & rafael.

setiap kali nak keluar dalam kereta mommy akan bacakan juga untuk anak-anak soleh mommy..semoga allah permudahkan urusan mommy,babah sewaktu ditempat bekerja dan allah swt permudahkan urusan abang aisy & rafael di sekolah.

okies mari kita baca kelebihan doa nabi yunus ini ye!!

Fadhilat doa/tasbih Nabi Yunus a.s.  semasa terperangkap di dalam perut Ikan Nun.
Sabda Rasulullah SAW maksudnya : “Barangsiapa mempunyai apa-apa hajat, hendaklah ia berwuduk, kemudian sujud kepada Allah, s…