Skip to main content

BBQ TIME!!!

Salam jumaat sekalian.......seronok betul mummy kalo tibanya hari jumaat ni...mana tak syoknya jumaatlah hari yang last mummy keje...sabtu & ahad cuti masa untuk perabihkan dengan anak teruna mummy AISY NUR RAYYAN... nilah masa yang paling aisy suka sebab 24 jam boleh buli mummy dengan jayanya...uh!!nasib lah kan...namapun dah jadi ibu...kenalah layan karenah anak sendiri..memang kalo hari sabtu...hari yang terpaksa mummy masak sambil mengendong aisy...ala-ala,bibik pembantu rumah gitu mummy ni...sambil masak,sambil kendong anak...aisy.....apa lagi syok gilalah,kena dukung ngan mummy kan..siap ketawa tak ingat dunia!!!oh,anak teruna mummy memang kamu anak bertuah sayang!!!

oh ye!!ni mummy nak share resipi masa buat bbq di umah tok abah aisy weekend yang lepas...syok!!yang tak syoknya MR KAMPUT mummy tak dapat join pun sebab outstation ke pERAk...takpelah ye babah...layan gambar dalam blog je pun oky kan..hehehe....mummy amik resipi di my resipi...jom main masak-masak ngan mummy ye!!mummy mintak izin c & P ek...malAs nak menyalin balik..oh!!!dasar pemalas....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

BAHAN-BAHAN
bahan-bahan Untuk dkisar (bahan perap)
-3biji bawang putih
-5biji bawang merah
-sedikit halia
-lada hitam (kuantiti mengikut selera)
-serai (1shj)
-sedikit lengkuas (jika ada)
 Sos Cili
-1camca garam
-1camca gula
-Jika bhn2 ini dirasakan terlalu sedikit, bolehlah ditambah bawang besar)
-SOS BBQ(MUMMY TAMBAH SENDIRI)
Ayam
Potong ayam sederhana dan tidak terlalu besar spy apabila dibakar ia cepat masak.
-Ayam yg telah dipotong disapu garam kunyit
- Biarkan 30minit

CARA-CARA MASAK
1) Bahan-bahan yang telah dikisar td dimasukkan kedalam bekas ayam dan digaul rata
2) Biarkan ia selama 2jam 
3) Bakar ayam yang telah siap diperap (bahan2 perap td seeloknya ditempel2kan atas ayam yg sedang dibakar..)
4) Bakar sehingga masak
5) Siap dihidang 

Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

TAK MAU roti john LAGI!!

ASSALAMUALAIKUM...



makan apa harini....masak atau beli tersedia di kedai jer??mummy...em...still berada dalam mood 48 kg lagi...harini mummy berjaya control nafsu makan mummy ni..alhamdulilah....taikan tu bila tengahari smpai petangjer..naik ke malam sblm pkl 7...mummy dah bedal ROTI JOHN...lepas kekenyangan membedal roti john barulah rasa bersalah kat perut & terpikir nak tengok kandungan kalori yang ada dalam roti john....nak tau berapa????adesss!!!1 hidangan roti john=570 kalori & 27 gram lemak..mak aih tingginyalah!!!dahlah mummy hanya perlukan 1600 kalori jer utk 1 hari..yelah sebab terlalu rajin bersenamkan tulah padahnya..uwaaaaa....TAKNAK MAKAN ROTI JOHN  lagi..PUNAH DIET MUMMY HARINILAH...jom kira kalori makanan mummy harini ye....

sarapan:jusmate 5 sahaja lunch : salad+telur 1biji+ayam bakar sedikit(bahagian isi )+air kos0ng=110+102(212 kalori) dinner(sblm pkl 8 mlm)rotijohn+sate 3 cucuk+air kosong=(675 kalori) senaman:sit up 30x+skipping 30x(akan terus berusaha banyakkan…