salam hari minggu semua..masak ape ye harini wahai para para isteri sekalian...harini mummy bukak almari nengok ader plak kacang tanah,nasi impit...aper lagi terus terpikir nak buat nasi impit+kuah kacang...tengok plak dalam frezer ayam,serai,santan ader terus datang idea nak buat rendang ayam percik....
Nak ajar pon malu ok.. .. sebab mummy ni bukanlah teror sangat memasak..TAPI kalo mummy masak ayam percik ni adik tunggal lelaki mummy sangat2 suka...slalu mummy bakar ayam ni..tapi memandangkan MR KAMPUT beli ayam dan dah pun potong ala-ala nak masak rendang so mummy jadikan rendanglah lagipun ader nasi impit so mkn dengan nasi impit..ala-ala hari raya gitu..tih..tih..tih..tapi takpelah sekadar share ilmu yang tak seberapa ni meh tengok bakal masterchef 2012 nak ajar masak ni
.
.
.
.
.
.
.
.
.
RENDANG AYAM PERCIK' SIMPLE
BAHAN-BAHAN
- 1 EKOR AYAM
- *HALIA
- *KUNYIT (MUMMY GUNA KUNYIT HIDUP)
- *6 BTG SERAI
- *3 ULAS BAWANG PUTIH
- *3 ULAS BAWANG BESAR @MERAH
- *CILI GILING
- SEDIKIT GULA & GARAM
- SANTAN
- ASAM KEPING
BAHAN BERTANDA * DIBLEND
CARA-CARA MASAK
- PANASKAN SEDIKIT MINYAK DLM KUALI,MASUKKAN BAHAN-BAHAN YANG DIBLEND TADI..TUMIS SEHINGGA NAIK BAU DAN KELUAR MINYAK.
- MASUKKAN AYAM DAN BIARKAN SEKEJAP SMPAI AIR AYAM KELUAR
- MASUKKAN ASAM KEPING,SEDIKIT GULA & GARAM KACAU SEBATI.
- MASUKKAN SANTAN DAN BIARKAN SAMPAI KUAH MENJADI PEKAT DAN RENDANG MASAK..
- SIAP....JEMPUT MAKAN YE!!
NOta kaki aisy:kalo bakar ayam tu lg sedap...resipi kuah kacang amik kat kuah sate goreng ye!!malas mummy nak copy paste..hehee
Comments
Post a Comment
luv u comment