Skip to main content

nasi impit kuah kacang VS rendang ayam percik!!

salam hari minggu semua..masak ape ye harini wahai para para isteri sekalian...harini mummy bukak almari nengok ader plak kacang tanah,nasi impit...aper lagi terus terpikir nak buat nasi impit+kuah kacang...tengok plak dalam frezer ayam,serai,santan ader terus datang idea nak buat rendang ayam percik....

Nak ajar pon malu ok.. .. sebab mummy ni bukanlah teror sangat memasak..TAPI kalo mummy masak ayam percik ni adik tunggal lelaki mummy sangat2 suka...slalu mummy bakar ayam ni..tapi memandangkan MR KAMPUT beli ayam dan dah pun potong ala-ala nak masak rendang so mummy jadikan rendanglah lagipun ader nasi impit so mkn dengan nasi impit..ala-ala hari raya gitu..tih..tih..tih..tapi takpelah sekadar share ilmu yang tak seberapa ni meh tengok bakal masterchef 2012 nak ajar masak ni
.
.
.
.
.
.
.
.
.


RENDANG AYAM PERCIK' SIMPLE

BAHAN-BAHAN

  1. 1 EKOR AYAM
  2. *HALIA
  3. *KUNYIT (MUMMY GUNA KUNYIT HIDUP)
  4. *6 BTG SERAI
  5. *3 ULAS BAWANG PUTIH
  6. *3 ULAS BAWANG BESAR @MERAH
  7. *CILI GILING 
  8. SEDIKIT GULA & GARAM
  9. SANTAN
  10. ASAM KEPING
 BAHAN BERTANDA * DIBLEND



CARA-CARA MASAK

  1. PANASKAN SEDIKIT MINYAK DLM KUALI,MASUKKAN BAHAN-BAHAN YANG DIBLEND TADI..TUMIS SEHINGGA NAIK BAU DAN KELUAR MINYAK.
  2. MASUKKAN AYAM DAN BIARKAN  SEKEJAP SMPAI AIR AYAM KELUAR
  3. MASUKKAN ASAM KEPING,SEDIKIT GULA & GARAM KACAU SEBATI.
  4. MASUKKAN SANTAN DAN BIARKAN SAMPAI KUAH MENJADI PEKAT DAN RENDANG MASAK..
  5. SIAP....JEMPUT MAKAN YE!!


NOta kaki aisy:kalo bakar ayam tu lg sedap...resipi kuah kacang amik kat kuah sate goreng ye!!malas mummy nak copy paste..hehee

Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

KELEBIHAN DOA NABI YUNUS

ASSALAMUALAIKUM.

harini mommy nak share doa NABI YUNUS yang mommy amalkan bersama-sama dua hero kesayangan mommy AISY & RAFAEL. mula -mula mommy amalkan masa mengandungkan abang Aisy,setiap hari baca untuk allah permudahkan urusan melahiran abang aisy.sampailah dalam bilik bersalin pun mommy amalkan..lepas abang aisy selamat dilahirkan dah jadi terbiasa pulak baca doa ni setiap hari lepas solat.sekarang alhamdulilah dah jadi rutin harian dan mommy amalkan bersama-sama anak soleh mommy aisy & rafael.

setiap kali nak keluar dalam kereta mommy akan bacakan juga untuk anak-anak soleh mommy..semoga allah permudahkan urusan mommy,babah sewaktu ditempat bekerja dan allah swt permudahkan urusan abang aisy & rafael di sekolah.

okies mari kita baca kelebihan doa nabi yunus ini ye!!

Fadhilat doa/tasbih Nabi Yunus a.s.  semasa terperangkap di dalam perut Ikan Nun.
Sabda Rasulullah SAW maksudnya : “Barangsiapa mempunyai apa-apa hajat, hendaklah ia berwuduk, kemudian sujud kepada Allah, s…