Skip to main content

sate goreng korban!!!

pernah makan sate goreng???????kalo time raya menu wajib kalo balik pahang komfem ader sate goreng...lebih-lebih lagi kalo time hari raya korban...almaklumlah time nilah banyaknya daging korban dan senanglah nak masak menu utk dihidangkan pada tetamukan...yang lecehnya nak buat sateni masa nak mencucuk daging pada lidinya...memang leceh...kalo buat sate dengan jumlah yang beratus-ratus komfemlah naik juling mata dibuatnya..nasiblah mummyni ramai adik beradik perempuan so, aderlah bahagian masing-masing menyumbangkan tenaga...tapi bila masing-masing dah ponat tinggallah mummy ngan tokmak aisy jer yang jadi pencucuk lidi setia..yang lain hanya pemakan sate goreng yang setiajer...huhu...ni sate goreng masa raya korban haritu,,baru harini bekesempatan nak upload..sebab pic ader pada untie nana aisy baruni sempat mummy amik dan upload...so jom layan SATE GORENG resipi dari nenek mummy hajah sharifah zainab...

.
.
.
.
.
/

BAHAN PERAP SATE
  •  bawang besar
  •  bawang putih
  •  lengkuas
  •  halia
  •  kunyit serbuk
  • 5 batang serai
  • ketumbar
  •  jintan halus
  •  jintan kasar
  • gula
  •  garam
  •  minyak masak
  • 1kg daging / isi ayam
 CARA MASAK
  1. Mesinkan semua bahan2 perap kecuali bahan2 perasa & daging. Kisar sampai halus.
  2. Isi ayam dipotong kecil2, kalau guna daging potong lebar dan nipis..(BUANG BAHAGIAN URAT DAGING UNTUK ELAKKAN DAGING JADI LIAT)
  3. Masukkan pula garam,gula,serta minyak masak.PERAP SELAMA 2 JAM..
  4. cucuk daging seperti biasa kemudian PANASKAN MINYAK goreng daging dgn keadaan berdiri di dalam periuk yg kecil.(SUPAYA LIDI SATE TAK PATAH & HANGUS) Hanya daging shj yg terendam di dlm minyak panas. Goreng seperti biasa sehingga daging sate masak...




BAHAN KUAH SATE

 KACANG TANAH(DIGORENG & KISAR )
 GULA
GARAM
SEDIKIT PERASA
SERAI
UDANG KERING*
KETUMBAR (BIJI)*
LENGKUAS*
HALIA MUDA*
CILI KERING*
BAWANG MERAH*
BAWANG PUTIH*
SERBUK KUNYIT
ASAM JAWA
SEDIKIT AIR

 BAHAN YANG BERTANDA * (DIKISAR)



CARA MASAK




  1. Satukan gula dan asam jawa,diramas dgn secukup air utk mendapatkan  air asam, bancuh kacang tanah kisar dan gaul rata.
  2. Panaskan minyak di dlm periuk dan tumis bahan kisar hingga garing dan masukkan gula,garam dan kunyit serbuk dan kacau rata.
  3. Masukkan bancuhan air asam dan kacang tadi ke dlm bahan yg ditumis. Masak atas api perlahan hingga keluar minyaknya DAN PEKAT

 
*UNTUK NASI IMPIT MUMMY BELI JENAMA nona..REBUS DAN SEJUKKAN SEBELUM DIPOTONG..(MACAM MASAK NASI)

Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

TAK MAU roti john LAGI!!

ASSALAMUALAIKUM...



makan apa harini....masak atau beli tersedia di kedai jer??mummy...em...still berada dalam mood 48 kg lagi...harini mummy berjaya control nafsu makan mummy ni..alhamdulilah....taikan tu bila tengahari smpai petangjer..naik ke malam sblm pkl 7...mummy dah bedal ROTI JOHN...lepas kekenyangan membedal roti john barulah rasa bersalah kat perut & terpikir nak tengok kandungan kalori yang ada dalam roti john....nak tau berapa????adesss!!!1 hidangan roti john=570 kalori & 27 gram lemak..mak aih tingginyalah!!!dahlah mummy hanya perlukan 1600 kalori jer utk 1 hari..yelah sebab terlalu rajin bersenamkan tulah padahnya..uwaaaaa....TAKNAK MAKAN ROTI JOHN  lagi..PUNAH DIET MUMMY HARINILAH...jom kira kalori makanan mummy harini ye....

sarapan:jusmate 5 sahaja lunch : salad+telur 1biji+ayam bakar sedikit(bahagian isi )+air kos0ng=110+102(212 kalori) dinner(sblm pkl 8 mlm)rotijohn+sate 3 cucuk+air kosong=(675 kalori) senaman:sit up 30x+skipping 30x(akan terus berusaha banyakkan…