pernah makan sate goreng???????kalo time raya menu wajib kalo balik pahang komfem ader sate goreng...lebih-lebih lagi kalo time hari raya korban...almaklumlah time nilah banyaknya daging korban dan senanglah nak masak menu utk dihidangkan pada tetamukan...yang lecehnya nak buat sateni masa nak mencucuk daging pada lidinya...memang leceh...kalo buat sate dengan jumlah yang beratus-ratus komfemlah naik juling mata dibuatnya..nasiblah mummyni ramai adik beradik perempuan so, aderlah bahagian masing-masing menyumbangkan tenaga...tapi bila masing-masing dah ponat tinggallah mummy ngan tokmak aisy jer yang jadi pencucuk lidi setia..yang lain hanya pemakan sate goreng yang setiajer...huhu...ni sate goreng masa raya korban haritu,,baru harini bekesempatan nak upload..sebab pic ader pada untie nana aisy baruni sempat mummy amik dan upload...so jom layan SATE GORENG resipi dari nenek mummy hajah sharifah zainab...
.
.
.
.
.
/
BAHAN PERAP SATE
- bawang besar
- bawang putih
- lengkuas
- halia
- kunyit serbuk
- 5 batang serai
- ketumbar
- jintan halus
- jintan kasar
- gula
- garam
- minyak masak
- 1kg daging / isi ayam
CARA MASAK
- Mesinkan semua bahan2 perap kecuali bahan2 perasa & daging. Kisar sampai halus.
- Isi ayam dipotong kecil2, kalau guna daging potong lebar dan nipis..(BUANG BAHAGIAN URAT DAGING UNTUK ELAKKAN DAGING JADI LIAT)
- Masukkan pula garam,gula,serta minyak masak.PERAP SELAMA 2 JAM..
- cucuk daging seperti biasa kemudian PANASKAN MINYAK goreng daging dgn keadaan berdiri di dalam periuk yg kecil.(SUPAYA LIDI SATE TAK PATAH & HANGUS) Hanya daging shj yg terendam di dlm minyak panas. Goreng seperti biasa sehingga daging sate masak...
BAHAN KUAH SATE
KACANG TANAH(DIGORENG & KISAR )
GULA
GARAM
SEDIKIT PERASA
SERAI
UDANG KERING*
KETUMBAR (BIJI)*
LENGKUAS*
HALIA MUDA*
CILI KERING*
BAWANG MERAH*
BAWANG PUTIH*
SERBUK KUNYIT
ASAM JAWA
SEDIKIT AIR
BAHAN YANG BERTANDA * (DIKISAR)
CARA MASAK
- Satukan gula dan asam jawa,diramas dgn secukup air utk mendapatkan air asam, bancuh kacang tanah kisar dan gaul rata.
- Panaskan minyak di dlm periuk dan tumis bahan kisar hingga garing dan masukkan gula,garam dan kunyit serbuk dan kacau rata.
- Masukkan bancuhan air asam dan kacang tadi ke dlm bahan yg ditumis. Masak atas api perlahan hingga keluar minyaknya DAN PEKAT
*UNTUK NASI IMPIT MUMMY BELI JENAMA nona..REBUS DAN SEJUKKAN SEBELUM DIPOTONG..(MACAM MASAK NASI)
Comments
Post a Comment
luv u comment