UMAI SARAWAK versi ammi aisy
BAHAN-BAHAN
UDANG(BUANG KULIT)
CILIPADI(KALO PEDAS LG SYOK)
BAWANG BESAR@BAWANG MERAH
DAUN KETUMBAR(IKUT SUKA NAK LETAK tp mummy sukaader daun ketumbar)
LIMAU KASTURI(ikut suka nak masam)
TOMATO(NI KALO BYK LG BEST)
GARAM
CARA MASAK:
- CELUR UDANG DLM AIR PANAS(SEKEJAP JER UTK BUANG HANYIR UDANG TU)
- BAWANG MERAH,CILIPADI,DAUN KETUMBAR & TOMATO DIHIRIS HALUS..MASUKKAN DALAM MANGKUK DAN KACAU SEBATI..
- MASUKKAN UDANG YANG TELAH DICELUR TADI DALAM BAHAN YANG TLH DIHIRIS DAN KACAU RATA
- PERAHKAN LIMAU KASTURI DIDALAM BAHAN UDANG KACAU SEBATI DAN MASUKKAN SEDIKIT GARAM..
- SIAP....SEBELUM MAKAN MASUKKAN DALAM 1 JAM DALAM PETI AIS BARU MKN UTK BAGI UDANG TU MASAK DENGAN AIR DR LIMAU TU...LEPAS DAH SEJUK MAKAN LG SEDAP TAU..
*NI UMAI VERSI MUMMY IKUT RESIPI ASAL GUNA IKAN..TAPI MUMMY TAK SUKA,MUMMY TUKAR UDANG!!
umai ni mummy dah masak beberapa hari yang lepas..baru harini mummy boleh upload kat blog mummyni..ni pun lepas dapat request dari kawan fb mummy mintak resipi...macamlah sedap bebeonorkan..ni versi mummylah..mummy dapat resipi dari kawan fb mummy yang tak pernah jumpa...tapi mmg asal sarawak...semua adik beradik mummy suka,mR KAMPUT pun suka tau!!!mummy lagilah suka sebab boleh menaikkan berat mummykan..ayat nak cover malulahtu diri dah gedempol!!!mummyni setakat nak main masak2 ala zaman kecik dulu bolehlah...tak pandai nak masak sangat macam peserta master chef tu..hehe..
Comments
Post a Comment
luv u comment